Najnovšie články

Jóbova spravodlivosť  PDF  Tlač  Email
Autor: Peter Vajda   


Bol nejaký muž v zemi Úc, ktorému bolo meno Job. Bol to muž bezúhonný, priamy a spravodlivý, ktorý sa bál Boha a chránil sa zlého.

Jób 1:1


Písmo nám predstavuje Jóba ako spravodlivého a bezúhonného. Dokonca sám Hospodin ho za takého prehlásil.




A zase riekol Hospodin Satanovi: Či si si všimol môjho služobníka Jóba, že nie je jemu rovného na zemi, takého bezúhonného muža, priameho a spravodlivého, ktorý sa bojí Boha a chráni sa zlého?

Jób 1:8


Ba nielen to, ale Hospodin tu prehlásil, že Jób je na celej zemi najbezúhonnejší a najspravodlivejší. Jób teda obdržal dvakrát osvedčenie o svojej bezúhonnosti a spravodlivosti, raz od Božieho slova a raz priamo z Hospodinových úst. Avšak vieme, že Písmo spolu s apoštolom Pavlom hovorí, že niet spravodlivého ani jedného, a že všetci zhrešili:


ako je napísané: Nieto spravodlivého ani jedného;

Rímskym 3:10


Lebo nieto rozdielu, lebo všetci zhrešili a postrádajú slávy Božej

Rímskym 3:23


 Preto ako skrze jedného človeka vošiel hriech do sveta a skrze hriech smrť, a tak prešla smrť na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili

Rímskym 5:12


A tak teda ako je to s Jóbovou spravodlivosťou? Týka sa Pavlov výrok, že nieto spravodlivého ani jedného aj Jóba? Keď Pavol hovorí niet spravodlivého ani jedného, tak nezhodnocuje situáciu v danom čase, ale cituje Písmo, zdôrazňuje to slovami „ako je napísané“. To znamená že tento výrok platí rovnako pre starozmluvnú dobu ako aj pre novozmluvnú. Inými slovami Pavol výrokom „niet spravodlivého ani jedného“ zdôrazňuje posolstvo evanjelia, že nikto (niktoré telo) nie je ospravedlnené pred Bohom zo spravodlivosti, ale že ospravedlnenie je z viery. Máme tu zdanlivý problém s Jóbovou spravodlivosťou. keďže podľa Písma Jób spravodlivý je a zároveň nie je. Tento problém je naozaj len zdanlivý a odpoveď nám dáva ako vždy samo Písmo.


a bol nájdený v ňom nemajúci svojej vlastnej spravodlivosti, spravodlivosti zo zákona, ale majúci spravodlivosť skrze vieru Kristovu, spravodlivosť z Boha, založenú na viere,

Filipským 3:9


Ale vediac, že sa človek neospravedlňuje zo skutkov zákona, ale skrze vieru Ježiša Krista, aj my sme uverili v Krista Ježiša, aby sme boli ospravedlnení z viery Kristovej a nie zo skutkov zákona pretože zo skutkov zákona nebude ospravedlnené niktoré telo.

Galatským 2:16


Jóbova spravodlivosť je jeho vlastná spravodlivosť, inými slovami spravodlivosť zo zákona (Mojžišovho – aj keď Písmo hovorí o zákone, treba rozlišovať, či sa jedná o Mojžišov zákon, zákon viery, zákon hriechu a smrti, zákon Ducha života, atď.). V takejto spravodlivosti dosiahol Jób najvyšší štandard, ako o ňom osvedčuje Písmo i sám Hospodin. A tu prichádza dôležité poznanie: sám Jób vedel, že pred Hospodinom táto jeho vlastná spravodlivosť neobstojí. Jób vedel, že ku spaseniu treba omilostenie od Boha, že vlastnou spravodlivosťou neobstojí, mal vieru, že je to Hospodin, ktorý ospravedlňuje vo svojej milosti.


Ktorému, i keby som bol spravodlivý, neodpoviem; svojho sudcu budem pokorne prosiť o milosť.

Jób 9:15


Jóbovi bolo zjavné (zjavené) tajomstvo evanjelia, totižto: že spasenie je Hospodinovo, a Hospodin je, ktorý skrze milosť ospravedlňuje veriaceho, ktorý verí v milosť a ospravedlnenie od Boha. Z tohto si beriem jedno vážne ponaučenie, že keď Písmo hovorí o spravodlivosti, musím vedieť kedy hovorí o spravodlivosti zo zákona, a kedy o spravedlivosti skrze vieru Kristovu, spravedlivosti z Boha, založenej na viere. Nikdy sa nesnažme o svoju vlastnú spravodlivosť. Naša spravodlivosť je v Kristovi. Buďme v Kristovi a budeme spravodliví.


Z knihy Jób si môžeme zobrať ešte jedno poučenie súvisiace so spravodlivosťou. Jóbova vlastná spravodlivosť pochádza od Boha a nie od samotného Jóba. Vedel to satan a vedel to aj samotný Jób.


Na to odpovedal Satan Hospodinovi a riekol: A či sa Job darmo bojí Boha? Či si ho ty azda neohradil i jeho domu a všetkého, čo má, zo všetkých strán? Dielo jeho rúk si požehnal, a jeho dobytok sa náramne rozmnožil na zemi.

Jób 1:9-10


Daroval si mi život a učinil si so mnou milosť: tvoj starostlivý dozor ostríhal môjho ducha.

Jób 10:12


Učme sa od Jóba pravej pokore a poznaniu Božej zvrchovanosti.


Pretože Boh nie je človekom ako ja, aby som mu odpovedal, aby sme vošli spolu v súd. Nieto nikoho, kto by rozsúdil medzi nami, kto by položil svoju ruku na nás na oboch.

Jób 9:32-33


Zase odpovedal Job a riekol: Áno, je pravda, viem, že je tak; lebo veď ako by mohol byť smrteľný človek spravodlivý pred silným Bohom? Keby sa chcel s ním pravotiť, neodpovie mu na jedno z tisíc. Je múdreho srdca a premocný v sile. Kde kedy sa zatvrdil niekto proti nemu a mal pokoj?!

Jób 9:1-4


A žijúc v čase milosti a nie Starého zákona vyznajme spolu s Pavlom:


Nepohŕdam milosťou Božou. Lebo ak je spravodlivosť skrze zákon, tedy Kristus nadarmo zomrel

Galatským 2:21


a vedzme že spravodlivý bude žiť z viery a vierou:


 ...ale spravodlivý bude žiť svojou vierou.

Abakuk 2:4


 Lebo spravodlivosť Božia sa v ňom zjavuje z viery vo vieru, ako je napísané: Ale spravodlivý bude žiť z viery.

Rímskym 1:17


 No, že zákonom nebol a nebude nikto ospravedlnený u Boha, je zrejmé, pretože spravodlivý bude žiť z viery.

Galatským 3:11


A spravodlivý bude žiť z viery.

Židom 10:38


Vytvorené dňa: 15. novembra. 2001.

Upravené dňa: 13. apríla 2013.